Top
Image Alt

Como

In het noorden van Italië, in de regio van Lombardije, ligt aan de voet van de Alpen een gebied waar ‘Le dolce vita’ eigenlijk het meest tot zijn recht komt. De schoonheid van het Comomeer, de Italiaanse keuken en uitzicht op de sneeuwtoppen van de Alpen waar je ook kijkt. En hoogtemeters, heel veel hoogtemeters.

In oktober wordt vanuit Bergamo de Ronde van Lombardije verreden, in de volksmond ook wel ‘de ronde van de vallende bladeren genoemd’. Als je hier in de herfst komt begrijp je direct waarom dit jaargetijde kan worden gezien als één van de mooiste seizoenen van het jaar. De bladeren nemen hier de kleuren die je zelf zou gebruiken als je de herfst zou uittekenen. En in de achtergrond kun je de winter al zien naderen in de Alpen. Het maakt je meteen dromerig als je hier rond fietst.

Maar tijd om te dromen heb je hier niet overal. Vanaf de punt van het vasteland bij Bellagio liggen twee verraderlijke klimmen op de loer.  De Mur di Surmano en de klim naar het fietsmuseum bij Madonna del Ghisallo zijn flinke scherprechters waar renners als Nibali hun klim- en daalkunsten in de smalle straten optimaal kunnen benutten. Het is een genot om naar te kijken, maar stel je voor dat je ze zelf op kan gaan? En afzien zul je dan!

Hoe kom ik hier? Waar moet ik zijn om het materiaal te krijgen? Belangrijke vragen die gelukkig makkelijk te beantwoorden zijn. Bij een vlucht op Milaan Malpensa ben je met de auto binnen 3 kwartier in de mooie plaats Como. Ook met de trein is Como makkelijker bereikbaar. Er zijn regionale treinen die je binnen 1,5 uur voor een kleine 15 euro van Malpensa naar Como brengen. Een taxi-transfer kost al gauw 100-120 euro, dus een budgetvriendelijke keuze is snel gemaakt.

Voor fietsverhuur zijn er verschillende opties. In Bellagio zit een uitstekende Bianchi zaak ‘Bike It Bellagio’, die ook tours organiseert rondom het Comomeer, waaronder de Mur di Surmano en de Madonna del Ghisallo. Bellagio is op verschillende manieren te bereiken. De mooiste en snelste ervaring is met de veerdienst. Op het Comomeer kun je verschillende plaatsen gemakkelijk met de boot bereiken en vanaf de boot heb je een leuk uitzicht op het meer. Een enkele reis naar Bellagio is ongeveer 15 euro. Met de bus is het een stuk goedkoper, maar duurt de reis ongeveer 5 kwartier.

Een ander fietsverhuur bedrijf wat makkelijker te bereiken is zit in Chernobbio, genaamd ‘Lake Como Cycling’, op 15 minuten van Como. Ook dit bedrijf organiseert georganiseerde tours rondom het Comomeer en heeft als voordeel dat er gemakkelijk verschillende routes gemaakt kunnen worden vanaf Como of Chernobbio.

Qua verblijf biedt Como veel verschillende opties. De goedkopere optie is natuurlijk een AirBnB, maar er zijn ook verscheidene luxe hotels, met spa & welles opties rondom het Como meer. In de zomer is de regio zeer toeristisch, wat het vinden van een locatie minder makkelijk kan maken. Naast het hoogseizoen is het Comomeer echter een rustigere, maar niet minder mooie plek, wat dit tot een zeer geschikte fietsregio maakt.

Naast het fietsen biedt het Comomeer ook veel andere opties. Er zijn vele villa’s met een rijke historie en mooie (botanische) tuinen. Veel van deze villa’s zijn inmiddels dan ook als museum ingericht. In Como is een ‘Finucolare’ die je in een mum van tijd naar een mooi uitzichtpunt brengt met uitzicht op de Alpen en het Como meer. Uiteraard zijn er ook vele restaurants in de regio met een klassieke of modernere Italiaanse keuken. Denk in Como bijvoorbeeld eens aan restaurant ‘Vintage Wine & Jazz’, voor een relaxte sfeer, fijn personeel en heerlijke gerechten.

Geinteresseerd? Boek dan nu een van de hotels of tours in deze regio en ontdek wat het Comomeer te bieden heeft.

You don't have permission to register